Denia

Längst norrut på Costa Blanca vid foten av berget Montgó ligger staden Denia med sina långa, fantastiska sandstränder och klippiga vikar. Denia är en modern men samtidigt historisk stad med ca 45 000 invånare. Staden är levande hela året. I centrum finns många restauranger och caféer men också många affärer.

Stränder: Denia har en lång strand från hamnen utefter Carratera Las Marinas och en mil västerut. Öster om hamnen ligger Las Rotas Area som har en kilometer lång sandstrand samt fyra klippstränder lämpliga för snorkling.

Restauranger:  Denia har mer än 300 restauranger. Här finns allt från El Poblet med två stjärnor i Guide Michelin till enkla barer med mat på menyn. Bra alternativ är Tasca Eulalia på huvudgatan, Carrer del Marques de Campo och For Amur på Carrer de Fora Mur 3, med sin mycket charmiga ägarinna och förstås goda mat. Det finns även en "tapasgata", Calle Loreto, i gamla delen av stan. Där finns många mysiga restauranger och barer som serverar supergoda tapasrätter, bland annat Tasca Les Monges och restaurang Miguel Juan med sin enkla spanska charm och hundratals ginsorter. I centrum finns också ett antal bra restauranger vid havet mitt emot färjeterminalen i de gamla fiskekvarteren. Till exempel, La Barqueta, trevligt är också att sitta vid Jamaica Inn och ta ett glas vin eller drink och käka lite tapas. I kvarteren innanför finns också ett antal restauranger och barer som är trevliga.

I Nya Marinan rekommenderar vi Republic som är en mycket bra restaurang med vy över marinan och vacker solnedgång, El Bravo (köttrestaurang) är också mycket bra. En annan köttrestaurang är BBQ Fuego som ligger vid havet och Sector Cervantes. Flera restauranger har prisvärda tre-rätters menyer från 10 Euro, en prisvärd lunchrestaurang är La Cuarantena. Eftersom Denia har en fiskeflotta finns det gott om superfärsk fisk och skaldjur på menyerna. Denia är också känt för sina läckra kakor och sötsaker som bakas i lokala konditorier. 

Shopping: I city finns det gott om affärer som kläd- och skobutiker. I stadens historiska centrum kan du shoppa lokal gastronomi och kvalitetsprodukter. Det gamla fiskekvarteret Baix La Mar har bevarat sin charm med trånga gator och låga hus. Där erbjuds mest konsthantverk och sommarkläder. Det finns också en populär marknad i Pariszonen på måndagar, på samma plats är det loppmarknad på torsdagar. Det finns en trevlig saluhall i centrum där kan du handla allt till kvällens middag. Du kan också ta ett glas eller äta lunch på någon av de små barerna i saluhallen. På fredagar är det grönsaksmarknad utanför saluhallen.

Det finns ett köpcentrum vid infarten till Denia från motorvägen eller N332. Där finns allt att köpa;)

Golf: Det finns ett antal golfbanor inom ca en halvtimme från Denia. La Sella, Oliva och Villaitana Poniente och Villaitana Levante. Den mest spektakulära som ni inte får missa om ni vill ha en rejäl utmaning, ligger ca 45 min mot Valencia och heter La Galiana. Dessutom finns en fin niohålsbana, som heter Golf Javea. För att få rabatterad greenfee boka på, www.clgolf.es.

Historia: Slottet i staden byggdes på elva-tolvhundratalet. Det ligger på en kulle i den historiska stadskärnan och erbjuder en underbar utsikt över havet, staden och omgivningarna med odlingar av apelsiner, citroner, mandel och vindruvor. I slottet finner du också stadens arkeologiska museum.

Naturreservatet Montgo:  Här finns 650 växtarter, ett rikt djurliv med rävar, kaniner, reptiler och massor med fågelarter som pilgrimsfalk, örnar pch ugglor. längs bergskanten finns tre vandringsleder.

Transporter: Det lilla tåger TRAM går från Alicantes centrum längs havet till Denia. denna vackra resa går en gång i halvtimmen via Benidorm. Vill man göra en utflykt till Ibiza, Mallorca och övriga Balearerna kan man ta färjan från Denia.

Området: I närområdet finns fler vandringsleder, grottor, vattenland, djurpark, shoppingcenter mm

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)